Ura ulkoministeriössä aukesi Elena Bamichasille heti hänen valmistuttuaan Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta johdon assistenttityön ja kielten tradenomikoulutuksesta.

Ensimmäisen kerran ajatus urasta ministeriön leivissä juolahti Bamichasin mieleen ammattikorkeakoulun syventävässä harjoittelussa Suomen suurlähetystössä Santiago de Chilessä, kun työkaveri kertoi käyneensä hallintouran kurssin.

Haku Ulkoministeriön hallintouran kurssille eli Halkuun olikin sopivasti Bamichasin valmistumisen jälkeen.

"Valitsin Halkun muuttuvien tehtävien vuoksi. Halusin myös työskennellä ulkomailla ja työskentely lähetystössä on suuri osa hallintouraa. Halkun käytyä saa vakituisen työn ministeriöstä, mikä on suuri plussa", Bamichas muotoilee.

Halkuun kuuluu kaksi harjoittelujaksoa, joista ensimmäisen Bamichas suoritti Keski-, Länsi- ja Etelä-Euroopan yksikössä ja toisen protokollaosastolla. Halkun jälkeen hän aloitti Poliittisella osastolla YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikössä.

Työ ulkoministeriössä on monipuolista

Yksikköä vaihdetaan normaalisti parin vuoden välein. Vuoden aikana Bamichas on kuitenkin ehtinyt työskennellä jo neljässä yksikössä.

"Odotukset ovat täyttyneet ja pääsin heti kansalaispalveluassistentin tehtäviin Ankaraan", Turkin suurlähetystöstä työskentelevä Bamichas kuvailee.

Työllistyminen alalla on erinomaista ja työtyytyväisyyskyselyiden mukaan alalle päässeet nauttivat työn tuomista haasteista, muuttuvista tehtävistä ja mahdollisuudesta työskennellä ulkomailla.

Valmennuskursseille paljon halukkaita

Ulkoministeriö kouluttaa uusia virkamiehiä hallintouran tehtäviin pääsääntöisesti joka toinen vuosi. Kansainvälisten asioiden valmennuskurssin (Kavakun) kautta tie aukeaa diplomaattiuralle, ja hallintouran kurssi (Halku) kouluttaa hallinnon tehtäviin.

Ulkoministeriön henkilöstösuunnittelija Elina Karlssonilta saatujen tietojen mukaan vuonna 2016 hakijoita Halkuun on ollut 1 433, joista 20 valittiin. Vuonna 2014 hakijoita oli yli puolet vähemmän.

Bamichas Cappadocian vuoristossa Turkissa.

"Odotukset ovat täyttyneet
ja pääsin heti kansalais-palveluassistentin tehtäviin Ankaraan"

Karlsson uskoo, että ulkoministeriö koetaan mielenkiintoiseksi työpaikaksi.

"Melkein koko työelämän pituinen ja todella monipuolinen ura ja mahdollisuus siirtyä ulkomaan edustustoihin houkuttelee. Valtion työpaikat muutenkin ovat alkaneet kiinnostaa enemmän", Karlsson toteaa.

Opiskelu ja työelämä

Koskinen 6/2016

Teksti: Jonna Lehti | Kuva: Vasil Papa