Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / Koskinen
10/04
18.11.04
XI vsk.

Paluu Koskisen pääsivulleSivulle 1Sivulle 2Sivulle 3Sivulle 4Sivulle 5Sivulle 6


 

Goottityylistä ja
-vaatetuksesta julkaisu

Teksti Marja Metso, tiedotus@kyamk.fi
Kuvat Juha Metso

Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta valmistunut muotoilija (AMK) Jutta-Maria Valtonen teki korkeakoulun opinnäytetyönään Goth Couture -goottivaatemalliston. Työn kirjallinen osuus julkaistiin Kymenlaakson ammattikorkeakoulun julkaisusarjassa perjantaina 29.10.04.

Jutta-Maria Valtosen opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia, mikä ja millainen goottikulttuuri on, keitä gootit ovat, miltä he näyttävät ja miksi. Julkaisussa hän mm. esittelee goottityyliä ilmiönä Suomessa ja ulkomailla.

Valtosen työ osoittaa, että gothic on suhteellisen vähän julkista huomiota saanut alakulttuurityyli. Se saattaa kannattajansa mieltymyksien mukaan sisältää kokonaisen elämäntavan, tietynlaisesta musiikista ja vaatetuksesta kodinsisustukseen ja harrastuksiin. Tyylille ominaista on kauhuromantiikka ja visualismi: näyttävä pukeutuminen, meikki ja hiukset. Goottityylin kannattajat ovat pääosin parikymppisiä, mutta paljon vanhempiakin kannattajia löytyy.

Työnä myös
goottipuvusto

Jutta-Maria Valtonen suunnitteli tutkimuksensa pohjalta myös goottityylisen, punk- ja historiallis-romanttisia vaikutteita sisältävän malliston, josta valmisti asun goottityyliselle asiakkaalle Marja Suvivuolle sekä kaavoitti toisen asun goottivaateliike Heavenly Circukselle.

Suvivuo halusi arkikäyttöisen, mutta uniikin asukokonaisuuden, mikä koostuisi ylä- ja alaosasta. Lopullinen asu koostuu trumpettimaisesta, pitkästä hameesta sekä edestä avattavasta paidasta, jossa on pitkät trumpettihihat. Goottipuvun materiaaleina on käytetty on mm. mustaa polyesterikangasta, pitsiä ja harsokangasta sekä ns. bondagenauhoja.

Goottivaateliikkeelle tehty työ oli yhden asun kaavoitus. Yritys päättää itse, ottaako mallin tuotantoonsa.

Valtosen tavoitteena oli luoda uniikkeja asukokonaisuuksia: sellaisia, jotka voidaan mieltään goottityylisiksi, mutta poikkeavat tällä hetkellä myynnissä olevista muista goottivaatteista. Hänen saamansa palautteen perusteella voi sanoa, tavoite onnistui: molemmat asiakkaat olivat mallistoon tyytyväisiä ja löysivät siitä itselleen parhaiten sopivat asut.

Valtonen kiinnostui aiheesta oman aiemman kokemuksensa perusteella. Hän oli itsekin aiemmin gootti, mutta tyyli hiipui vähitellen hänen muutettuaan isosta kaupungista pienelle paikkakunnalle. Hän kertoo kuitenkin arvostavansa niitä gootteja, jotka esim. esiintyvät hänen tekstissään. ”Monet heistä ovat minua vanhempia, hyväpalkkaisissa töissä käyviä, omanarvontuntoisia ihmisiä – ja uskaltavat olla julkisesti gootteja”, Valtonen kertoo. Hän korostaa, että esim. gootti Marja Suvivuo on ollut suuri taustatuki Valtosen tutkimustyössä.

Jutta-Maria Valtonen valmistui keväällä 2004 AMK:n muotoilun koulutusohjelman tekstiili- ja vaatetusmuotoilun suuntautumisvaihtoehdosta. Hänen opinnäytetyötään ohjasivat opettaja Esko Ahola ja yliopettaja Sinikka Ruohonen.Goottipuku oli esillä myös muotoilun ja median opiskelijatyönäyttely PROSESSISSA Helsingissä. Lisätietoa näyttelytiedotteesta.

Lisätietoja
Muotoilija (AMK) Jutta-Maria Valtonen,
jutta.marttila@hotmail.com

Julkaisun tiedot:
Jutta-Maria Valtonen
Goth Couture -goottivaatemallisto
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 2004
73 s., liitteitä
Kymenlaakson ammattikorkeakoulun julkaisuja. Sarja C. Opinnäytetyöt. Nro 27
ISBN 952-5214-51-6

Julkaisun hinta on 20 euroa ja sitä myy Kymenlaakson ammattikorkeakoulu/Julkaisumyynti, julkaisumyynti@kyamk.fi.
PL 13, 48231 Kotka.

 


[jutun alkuun]

Paluu Koskisen pääsivulleSivulle 1Sivulle 2Sivulle 3Sivulle 4Sivulle 5Sivulle 6