Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / Koskinen
6/99
25.3.99
IV vsk.
Paluu Koskisen pääsivulleSivu 1Sivu 2Sivu 3Sivu 4Sivu 5Sivu 6Sivu 7Sivu 8Sivulle 9Sivulle 10Sivulle 11Sivulle 12Sivulle 13Sivulle 14Sivulle 15
 
 
Ammattikorkeakoulu tukee 
liikunnan ja urheilun harrastamista 

Mervi Liimatainen, Mervi.Liimatainen@kyamk.fi 
Kuvat: Lauri Sorvoja, Marja Metso, Mika Myllö ja Mervi Liimatainen 

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun teollisuussektori lähtee ensi syksystä mukaan Kotkan urheilijakoulutukseen, joka antaa nuorelle urheilijalle paremmat mahdollisuudet valmentautua koulunkäynnin lomassa. Lukujärjestysteknisesti opiskelijalle jätetään kolmena aamuna vapaata aikaa harjoittaa lajiaan paikallisten urheiluseurojen valmennuksessa. Näin Kymenlaakson ammattikorkeakoulu ensimmäisenä korkea-asteen oppilaitoksena Suomessa suo opiskelijoilleen tällaisen harjoittelumahdollisuuden. 

Samalla kun yhteishaussa pyritään opiskelemaan Kymenlaakson ammattikorkeakouluun, on myös mahdollista pyrkiä Kotkan urheilijakoulutukseen. Seitsemättä vuotta Kotkassa toimiva järjestelmä takaa sen, että nuori voi harjoittaa lajiaan tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina klo 8-10, jolloin heillä ei ole opintoja. 

-Näin nuori voi harjoittaa lajiaan kahdesti päivässä ilman, että hänen täytyisi herätä aamulla viideltä, kertoo toiminnan primus motor Risto Piipari, joka valtakunnassa tunnetaan ansioistaan koripallovalmentajana.

Kotkan urheilijakoulutuksesta vastaa Risto Piipari. Risto Piipari
Yksilö- ja joukkuelajeja Urheilukoulutukseen voi pyrkiä lähes minkä tahansa lajin edustaja. Tällä hetkellä edustettuna on 14 lajia: golf, hiihto, jalkapallo, jääkiekko, kanoottipoolo, karate, keilailu, koripallo, paini, ratsastus, salibandy, suunnistus, uinti ja yleisurheilu. Parhaillaan käydään keskusteluja sekä Haminan että Kouvolan suuntaan, jotta pesäpallo saataisiin mukaan järjestelmään. 

Urheilijakoulutuksen nuorten valmennuksesta vastaavat paikalliset urheiluseurat talkoovoimin. Kotkan kaupunki ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulu sponsoroi tarjoamalla tilat vuokratta. Lisäksi sponsoreina on muutama pankki ja yritys. 

Urheilukoulutukseen sisältyy myös valmennustietous, jota on tunti viikossa. Opiskelut päätettyään nuori on suorittanut urheiluvalmennuksen keskimmäisen tason tutkinnon. 

Urheilijaoikeuden myöntää oppilaitoksen rehtori. Oikeuden voi menettää, jos opinnot eivät kartu tai jos urheiluinnostus hiipuu. 

Ammattikorkeakoulun lisäksi urheilijakoulutuksessa ovat mukana Kotkan ammattioppilaitos, Kotkan kauppaoppilaitos, Kotkan hoito- ja palvelualojen oppilaitos, Langinkosken lukio ja Kotka Svenska Samskola. Tällä hetkellä mukana on satakunta nuorta urheilijaa. 

Ammattikorkeakoulu tukee pienimuotoisesti myös rahallisesti urheilua. Ensimmäisenä tuettuna urheilijana on kouvolalainen alppihiihtäjä Niina Hätinen, joka 14-vuotiaiden Audi Finland Junior Cup:ssa sijoittui kuudenneksi.

Liikunnasta opintoviikkoja Liikuntaharrastus voi Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa kartuttaa myös opintoja. Vapaasti valittavien opintojen 10 opintoviikkoon opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää yhteensä kahden opintoviikon laajuiset liikuntakurssit. Tällöin liikunnan tulee olla ammattikorkeakoulun järjestämää, ohjattua liikuntaa.
Lehtori Marja-Sisko Luode liikuttaa ammattikorkeakoulun opiskelijoita ja henkilökuntaa. Marja-Sisko Luode
-Tavoitteena on tutustuttaa opiskelupaikkakunnan ja oppilaitoksen liikuntamahdollisuuksiin. Mukana ovat peruskuntoilumuodot, joukkuelajit sekä mm. jousiammuntaa, golfia ja keilailua. Liikuntakurssit ovat hyvin sosiaalistavia, koska niihin osallistuu opiskelijoita eri osastoilta, kertoo liikunnan lehtori Marja-Sisko Luode.
Monipuolista vapaa-ajan liikuntaa Ammattikorkeakoulussa on myös monipuoliset mahdollisuudet vapaa-ajan liikuntaan. Läpi vuoden järjestetään palloilusarjoja ja erikoiskursseja. Suosittuja ovat erikoiskurssit, mm. golf ja aerobic, sekä erilaiset palloilusarjat, kuten futsal, jalka-, kori-, lento- ja sulkapallo.
Mussalon toimipisteessä on mahdollista tehdä kuntosaliharjoituksia.
Palloilusarjat järjestetään eri toimipisteiden opiskelijoille yhteisesti. Erilaiset iltakurssit ovat avoimia opiskelijoiden lisäksi myös henkilökunnalle. 

Viikottaisia vakiosalivuoroja on sählyssä, salibandyssä, aerobicissa sekä lento-, kori- ja sulkapallossa. Oma vuoro löytyy myös jäähallilta. Vuorot ovat maksuttomia.

Henkilökunta Kympille Opiskelijoiden lisäksi myös henkilökuntaa aktivoidaan liikkumaan. Seuraavan kerran henkilökunnalla on mahdollisuus liikkua yhdessä lauantaina 24. huhtikuuta, jolloin kello 14 käynnistyy Kymenlaakson Kymppi Karhulan keskuskentältä. Ammattikorkeakoulu maksaa henkilökunnan osallistumispassin, joka sisältää lenkin, paidan, kevytlounaan, päiväkahvit, uinnin, tossutanssit ja illan Kymppitanssit Sammolla.
Viime keväänä Kymenlaakson Kympille ammattikorkeakoulun henkilökunnasta osallistuivat mm. Merja Jalarvo (vas.), Maarit Kannelniemi, Leena Kallioranta ja Tarja Vesala. Kymenlaakson Kymppi
Kympin reittivaihtoehdot ovat  4,6, ja 10 km. Tapahtumaan on ilmoittauduttava viimeistään 31.3. Marja-Sisko Luoteelle.
Liikunnallista tietämystä Ammattikorkeakoululla on myös liikunnallista tietämystä: johtava rehtori Pertti Vuorela toimii valtakunnallisen Liikuntatieteellisen Seuran puheenjohtajana. Helsingissä Olympiastadionilla toimistoaan pitävä seura edistää liikuntakulttuuria erityisesti liikuntatieteiden kautta. Seura julkaisee Liikunta ja Tiede -lehteä. Englanniksi ilmestyy Motion - Sport in Finland.
Liikunnan lehtori Marja-Sisko Luode puolestaan valittiin juuri Suomen liikunnanopettajaliiton hallitukseen seuraavaksi 2-vuotiskaudeksi. Liiton hallituksen erityisesti haluttiin edustus ammattikorkeakoulusta, jonka liikuntatoiminnan kehittämiseen halutaan jatkossa panostaa. 

Lisätietoja: 
Liikunnan lehtori Marja-Sisko Luode, puh.  (05) 220 8435, 
040 553 3135 

Johtava rehtori Pertti Vuorela, puh. (05) 220 8200

 
 
[jutun alkuun]
Paluu Koskisen pääsivulleSivu 1Sivu 2Sivu 3Sivu 4Sivu 5Sivu 6Sivu 7Sivu 8Sivulle 9Sivulle 10Sivulle 11Sivulle 12Sivulle 13Sivulle 14Sivulle 15